Krowie mleko powoduje raka u ludzi? Niepokojące wyniki badań są często zmanipulowane

Autor Maria Wieczorek - 6 Listopada 2019

Nowotwór zabija około 8 milionów osób rocznie, z czego prawie 110 tysięcy osób w samej Polsce. Chociaż więc społeczeństwo powinno dysponować stosunkowo szeroką wiedzą na temat choroby, w sieci wciąż znaleźć można wiele mitów na jej temat. Jedno z najpopularniejszych przekłamań w tej kwestii głosi, że ryzyko zachorowania na raka zwiększa spożywanie mleka. Warto więc przyjrzeć się sprawie.

Nowotwór może zostać spowodowany przez częste spożywanie mleka? Podobne twierdzenia znaleźć można nie tylko w dość podejrzanych filmikach w serwisie YouTube, ale także w niektórych polskich oraz zagranicznych mediach. Teoria zaczęła zdobywać szczególną popularność, gdy opisano ją w publikacji "Nowoczesne zasady odżywiania" autorstwa T. Colin Campbella i Thomasa M. Campbella II z Cornell University. Naukowcy stwierdzili bowiem, że ludzie są jedynymi ssakami, które spożywają mleko w dojrzałym wieku. To doprowadziło ich do wniosku, że przyjmowanie nabiału jest po prostu nienaturalne, a co za tym idzie - szkodliwe. Co jednak z kotami, które znane są z zamiłowania do mleka? Zdaniem autorów to ludzie nauczyli te zwierzęta spożywania produktu, więc to także nie jest kwestią naturalną.

Nowotwór a mleko

Naukowcy z Clemson University w 2011 roku zbadali także wpływ wstępnie strawionego sztucznie mleka (pochodzenia krowiego) i mleka roślinnego na komórki raka prostaty, trzustki i piersi, które wyhodowano w laboratorium. W pierwszym przypadku krowie mleko miało pobudzić wzrost komórek o ok. 30%. Mleko migdałowe zadziałało całkowicie odwrotnie. Z drugiej strony mleko sojowe miało doprowadzić do szybszego wzrostu komórek raka prostaty i piersi. Jako że w tych badaniach można więc naprawdę się pogubić, warto wspomnieć, że te były przeprowadzane na liniach komórkowych w laboratorium. Trudno porównać takie warunki ze skomplikowanym organizmem człowieka, gdzie w rzeczywistości rozwija się choroba. Podobne testy są więc średnio wymierne.

Prof. Jane Plant stwierdziła rzekomą zależność między rakiem piersi i mlekiem na podstawie statystyk zebranych w Chinach. Innego niż ona zdania są naukowcy, którzy opublikowali pracę na ten temat na łamach "Cancer and Nutrition". Jak stwierdzili, nie wiadomo, czy mleko rzeczywiście miało zależność za zachorowania wśród Chinek. Całkowicie odwrotne efekty dały także badania przeprowadzone w latach 80. w Holandii. Wykazały bowiem, że mleko i jogurty miały mieć wręcz ochronny przed zachorowaniem na raka piersi wpływ na organizm człowieka.

Naprawdę groźne mity nt. antykoncepcji. Poważnie zagrażają zdrowiu kobietCzytaj dalej

Jak czytamy w artykule dietetyka klinicznego Mateusza Durbasa, żadne z wpływowych, opiniotwórczych i uznawanych przez ekspertów towarzystw naukowych nie uznało do tej pory w procesie swoich badań zależności między spożywaniem mleka oraz występowaniem nowotworów. Co ciekawe, może być bowiem wręcz odwrotnie. Niektóre badania wskazują bowiem, że duża zawartość wapnia w mleku może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Nabiał może też zdaniem wielu naukowców częściowo chronić (z tych samych powodów) przed rakiem pęcherza moczowego, żołądka oraz piersi. Jednocześnie warto zaznaczyć, że specjaliści odkryli związki między dietą bogatą w wapń i ryzykiem zachorowania na raka gruczołu krokowego. Wapń znajduje się jednak przecież nie tylko w mleku oraz produktach powstających po jego przetworzeniu.

Na zależność między spożywaniem mleka oraz występowaniem nowotworów nie wskazują także badania publikowane na stronie Cancer Research. Z pracy naukowej, którą opublikowano w 2013 roku w czasopiśmie "Nutrition and Cancer", dowiadujemy się za to, do jakich wniosków doszli specjaliści ze Światowego Funduszu Badania Raka oraz Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem. Ci potwierdzili, że nabiał być może zmniejsza ryzyko występowania raka jelita grubego oraz że istnieją ograniczone dowody na podobne działanie w kwestii zachorowań na raka pęcherza. Dieta wysoko wapniowa być może ma wspomniany związek z ryzykiem wystąpienia raka prostaty.

Jak więc wynika z dotychczasowych badań, naukowcy nie stwierdzili pewnych zależności w poruszanej kwestii. Większość szanowanych i poważanych stowarzyszeń lekarskich nie potwierdza krążącego w sieci przekonania, że spożywanie mleka okazuje się prostą drogą do pewnego zachorowania. Specjaliści w dziedzinie medycyny w rzeczywistości zalecają spożywanie nabiału, który okazuje się dobrym źródłem witamin oraz pozytywnie wpływa między innymi na pracę serca i mózgu.

Źródła: "Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów" M. Durbas, Zwrotnikraka.pl, naTemat (dietetyk A. Wolska), Dziennik.pl (prof. G. Cichosz), PAP

Następny artykuł
Nie przegap najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj antyfake.pl na: Google News