Cukrzyca mity
Autor Maria Wieczorek - 14 Listopada 2019

Światowy Dzień Cukrzycy. Wielu z nas wciąż wierzy w popularne mity nt. choroby, która dotyka milionów Polaków

Cukrzyca dotyczy nawet 3 milionów Polaków, a około 5 milionów z nas jest nią zagrożonych. 14 listopada, w Światowy Dzień Cukrzycy, warto więc rozprawić się z najpopularniejszymi mitami na jej temat. Pamiętajmy, że nawet niewielka dawka prawdziwych, podstawowych informacji w sprawie może uratować nasze zdrowie.

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, powodowana zaburzonym wydzielaniem lub działaniem insuliny. Dolegliwość może doprowadzić do licznych problemów, zaburzeń i niedoczynności pracy nerek, serca, nerwów, czy też naczyń krwionośnych. Najpowszechniejszym typem cukrzycy jest zdaniem ekspertów typ 2. Poza nim wyróżniamy cukrzycę typu 1, cukrzycę ciężarnych, cukrzycę wtórną. Chociaż choroba rzeczywiście jest często warunkowana dziedzicznie, na jej rozwój wpływ mają także czynniki środowiskowe, infekcje, czy nawet stres.

Mimo że cukrzyca dotyczy lub może dotyczyć kilku milionów Polaków, w przestrzeni publicznej wciąż nie brakuje przekłamań na jej temat. Przy okazji Światowego Dnia Cukrzycy, który przypada właśnie na 14 listopada, postaramy się obalić największe, najbardziej powszechne z nich.

1. Cukrzyca typu 2 dotyczy tylko osób starszych - MIT

Jednym z najpopularniejszych mitów na temat cukrzycy typu 2 jest twierdzenie, że dotyczy ona jedynie osób starszych. Rzeczywiście, największa grupa chorych to seniorzy, jednak ci nie są w niej jedyni. Lekarze wskazują, że problem ten dotyka bowiem coraz częściej osób z nadwagą lub innymi zaburzeniami metabolicznymi. U osób młodszych i dzieci czynnikami doprowadzającymi do zachorowania mają być także brak ruchu, zła dieta, czy niezdrowy tryb życia.

2. Spożywanie glutenu doprowadza do zachorowania na cukrzycę - MIT, ale...

O kwestię zależności między glutenem i cukrzycą redakcja Gazeta.pl zapytała diabetologa, dr n. med. Małgorzatę Godziejewską-Zawadę. Ekspertka wytłumaczyła:

"Wiele osób uważa, że spożywanie glutenu może przyczynić się do rozwoju cukrzycy. Jest to prawda, ale jedynie w odniesieniu do osób, które mają nietolerancję glutenu. U tych osób gluten niszczy kosmki jelitowe, zwiększa przepuszczalność ściany jelita na różne antygeny. To może sprzyjać rozwojowi procesu immunologicznego, niszczącego komórki beta, które produkują insulinę. Natomiast spożywanie zbóż zawierających gluten przez osoby bez nietolerancji nie powoduje żadnych negatywnych następstw. Wprost przeciwnie – jest korzystne dla zdrowia."

Fałszywe faktury w skrzynkach mailowych. Eksperci ostrzegają, zagrożenie jest poważneFałszywe faktury w skrzynkach mailowych. Eksperci ostrzegają, zagrożenie jest poważneCzytaj dalej

3. Stres nie ma nic wspólnego z zachorowaniami na cukrzycę - MIT

Zdaniem wspomnianej dr Godziejewskiej-Zawady między stresem i cukrzycą istnieje realny związek. Wciąż pozostaje on jednak nieco nieoczywisty. Dlaczego?

"Stres może być jednym z czynników prowadzących do rozwoju choroby, zarówno cukrzycy typu 1, jak i typu 2. Ujawnienie się choroby autoimmunizacyjnej może mieć związek z przebytym ostrym, bądź przewlekłym stresem. (...) Stres to więcej hormonów działających przeciwstawnie do insuliny, większe zapotrzebowanie na insulinę i szybsze ujawnienie się choroby. Czy także przyczyna choroby? Nie wiadomo do końca."

4. Związki między cukrzycą i depresją nie są potwierdzone przez specjalistów - MIT

Jak stwierdziła dr Godziejewska-Zawada, naukowo udowodniono już, że osoby z depresją częściej chorują na cukrzycę typu drugiego oraz na odwrót - u osób z cukrzycą częściej diagnozuje się depresję. Dlaczego?

"Depresja, ale także zwykłe obniżenie nastroju, prowadzi do zmniejszenia napędu, więc wysiłku fizycznego. Poprawę nastroju można uzyskać jedząc więcej. Mniej ruchu (»po co wychodzić z domu«), a więcej jedzenia (»w końcu trzeba mieć coś od życia«) sprzyja przybywaniu na wadze i zwiększa ryzyko cukrzycy. Dodatkowo leki stosowane w leczeniu depresji mogą zwiększać łaknienie."

5. Cukrzyk może spożywać duże ilości owoców, bo te są przecież zdrowe - MIT

Owoce rzeczywiście są zdrowe i powszechnie zalecane do spożywania, jednak pamiętać należy, że zawierają fruktozę, która szybko podnosi poziom cukru we krwi. Cukrzycy powinni więc unikać przede wszystkim bananów, śliwek oraz winogron. Jakie owoce są dla nich bezpieczne? Lekarze wskazują głównie na melony, pomarańcze, brzoskwinie i truskawki. Żadnych z wymienionych nie powinno się jednak spożywać w nadmiarze.

Źródła: GeoMedical, Gazeta.pl

Następny artykuł Kliknij ten przycisk Google News Trafisz na stronę Wiadomości Google, gdzie w prawym górnym rogu znajdziesz przycisk "Obserwuj". Kliknij go.