Żywność może przyspieszyć proces starzenia się? Tak, to prawda [lista produktów]
Naukowcy z Uniwersytetu Nawarry w Hiszpanii pokazali związek między regularnym spożywaniem wysoko przetworzonej żywności a kurczącymi się telomerami, czyli fragmentami chromosomu związanego ze starzeniem się. Efekt prac badacze opublikowali w “American Journal of Clinical Nutrition”.
Eksperci wzięli pod lupę prawie 900 osób w wieku 55 lat lub starszych, które dostarczyły próbki DNA w 2008 roku i co dwa lata informowały szczegółowo o swoich nawykach żywieniowych.
Częstsze choroby a ultra przetworzona żywność
W badaniu wzięło udział 645 mężczyzn i 241 kobiet. Część z nich zaliczała się do grupy osób spożywającej duże dawki utra przetworzonej żywności. Okazało się, że w ich rodzinach częściej występowały choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nieprawidłowe poziomy tłuszczów we krwi.
Ulra przetworzona żywność to substancje wytwarzane przemysłowo, składające się z pewnej mieszanki olejów, tłuszczów, cukrów, skrobi i białek, które zawierają niewiele, o ile w ogóle, żywności naturalnej lub pełnej.
DZISIAJ GRZEJE:
- Kim jest Lucyna Klein-Klarenbach? Żona prezentera TVP Info zarobi ok. 100 tys. zł w państwowej spółce
- “Titanic”: Jack miał szansę przeżyć? Odpowiadamy, czy mógł popłynąć na tratwie z Rose
Naukowcy wykazali, że trzy lub więcej porcji ultra przetworzonej żywności dziennie podwoiły prawdopodobieństwo tego, że nici DNA i białek zwanych telomerami będę krótsze w porównaniu z osobami, które rzadko spożywają szkodliwą żywność.
Telomery, choć nie niosą informacji genetycznej, są niezbędne do zachowania stabilności i integralności chromosomów, a tym samym DNA.
Wraz z upływem lat telomery stają się coraz krótsze. To dlatego, że gdy komórka się dzieli, część telomeru jest tracona – im krótszy telomer, tym wyższy wiek biologiczny. W omawianych badaniach specjaliści pokazali, że takie produkty, jak napoje słodzone cukrem czy przetworzone mięso przyspieszają proces skracania się telomeru.
Jakiego jedzenia unikać? Produkty, które zaliczamy do żywności ultra przetworzonej
Do żywności ultra przetworzonej zaliczamy:
1. kolorowe napoje, napoje gazowane;
2. słodycze: cukierki, batony, ciastka, wafelki, żelki, pianki itp.;
3. lody;
4. chipsy;
5. krakersy, paluszki;
6. słodzone płatki śniadaniowe;
7. margaryny twarde;
8. bardzo tanie przetwory mięsne, np. najtańsze parówki;
9. dania gotowe bezpośrednio do spożycia, np. nuggetsy w panierce;
10. dania instant, np. zupy w proszku;
11. żywność typu fast food.
Źródło: "American Journal of Clinical Nutrition"
Foto: GEOFF ROBINS / AFP / East News